pms_17Tudományos kutatások bizonyították, hogy feszült élethelyzetekben fokozódik a stresszhormonok elválasztása, ennek következtében a sejtekből magnézium szabadul fel, az izmokban az erek kitágulnak, s ha ez az állapot tartós, az a szervezet komoly károsodásához vezethet. A kutatások szerint alacsony magnéziumszint esetén a válaszreakció fokozott. A nők 14-50 éves koruk között havonta átélik a stresszhelyzetet, ami ingerlékenységben, fáradtságban, esetleg puffadásban jelentkezhet a menstruáció előtt pár nappal, majd ahogy a menzesz jelentkezik, a tünetek elmúlnak. Ez az ún. PMS - magyarul menstruációt megelőző tünetegyüttes.
Összeállításunkban a stresszhelyzetek és a magnézium kölcsönhatásával foglalkozó szakcikkeket és az alábbi magnézium tartalmú készítményeket ajánljuk:

pms_21Itt a tavasz, hosszabbak a nappalok, melegen süt a Nap, énekelnek a madarak, és minden okunk meglenne élvezni a megújuló természet kínálta lehetőségeket, mégis egyre többen panaszkodnak nyugtalanságra, feszültségre, alvászavarra.

hullamvasut_13Ingerlékenység, depresszió, sírós hangulat, falánkság, fáradtság és puffadás – csak néhány kellemetlen tünet azok közül, amelyeket öt, termékeny korban lévő nőből négy észlel magán a menstruációt megelőző időszakban. Miért van ez? Mit lehet tenni ellene, a családi béke érdekében?     

magnzium_12A magnézium nélkülözhetetlen ásványi anyag a szervezet számára, ugyanis több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek, többek között, a sejt energiatermelő folyamatait katalizálják. A magnézium a fentieken túl a csontok és fogak felépítésében is részt vesz a kalcium mellett. A sejtek hártyájának áteresztőképességét is szabályozza, hatására az érfalak rugalmassága nő, a szívizom összehúzódó képessége javul, és csökken a ritmuszavarhoz vezető állapot kialakulásának valószínűsége, vagyis javítja a szív munkájának hatásfokát.

A cikk teljes terjedelemben itt olvasható!
Forrás: WEBBeteg

magnzium_11Magnéziumhiányt általában az egészségtelen, mozgásszegény életmód, a krónikus stressz, a különböző élvezeti cikkek (cigaretta, alkohol, drogok) fogyasztása okozhat. A minőségileg és mennyiségileg elégtelen táplálkozás, egyes életkori sajátosságok és élettani állapotok (pl. terhesség, szoptatás, gyerekkor, klimaktérium), továbbá bizonyos krónikus, kóros folyamatok is szerepet játszhatnak, de leggyakrabban a következő két okra vezethető vissza: