A bázisok és savak egyensúlyának nagy jelentősége van a jól működő anyagcsere szempontjából. Csak az utóbbi években vált lehetővé, hogy pontosabb leírást kapjunk a sav-bázis háztartás egészségre gyakorolt hatásairól. A vitaminokkal, ásványi anyagokkal és nyomelemekkel való megfelelő ellátás mellett, az egészséges táplálkozáshoz, a savak és bázisok bevitelére is ügyelni kell. A nyugati világ táplálkozására jellemző savfelesleg hosszútávon károsíthatja az egészséget és rontja a közérzetet, ezért az élelmiszerek sav-, illetve bázistartalmára vonatkozó ismereteknek részét kellene képezniük az általános táplálkozástudománynak. A sav-bázis egyensúly hiányából számos fiziológiai probléma adódhat: fáradtság, kimerültség, a teljesítőképesség csökkenése, izomgörcsök, ízületi panaszok, csökkenő ellenálló képesség.
A sav-bázis számoló segítségével láthatjuk, hogy élelmiszereink hogyan hatnak sav-bázis háztartásunkra. (Lúgosító, bázikus=negatív érték, bázis fölösleg; savasító=pozitív érték, sav fölösleg milliekvivalensben [meq] a megadott mennyiségre vonatkoztatva)